marți, 8 ianuarie 2008

Era sau nu era....mai "bine"?

Starea de bine nu o simtim niciodata prea mult timp in prezent. Este ca sa-i spunem asa "retrospectiva". Din start nu putem spune daca a fost bine sau nu inainte de revolutie, insa putem sa incercam sa ne aducem aminte.

Constantin Parvulescu a fost unul dintre membri fondatori ai PCR, dar si singurul om care s-a opus realegerii lui Ceausesc drept secretar general. In imagini este discursul lui de la Congresul al XII-lea din noiembrie 1979, unde spune ca Ceausescu se sustrage controlului partidului si nu este normal sa fie reales. Sala nu a fost cu el, iar toata lumea l-a boicotat. La finalul discursului a fost dat afara din sala si mai apoi arestat...



In 1979, inca nu aparuse "idolatrizarea" pe care Ceausescu a copiat-o dupa ce a vizitat China, insa si atunci era "rau". Unii chiar si acum spun ca era mai bine inainte, dar argumentele sunt putine si slabe.

Desi nu am prins decat 4 ani de comunism, eu cred ca revolutia ne-a eliberat mintile. Poate nu si fericirea sufleteasca, dar cu siguranta mintile. Poti injura si acuza dupa propria vointa orice personaj politic, fara sa vina cineva sa te aresteze la 4 dimineata...Drept este ca inainte nu existau oameni fara casa, iar multi dintre cei care acum se plimba cu Mercedesul decapotabil, inainte umblau cu ciocanul la brau. Nici blondele fare minte din masinile mici, nu aveau o functie prea inalta. Cel mai probabil atunci ar fi purtat halate inchise la culoare si ar fi ansamblat perii de sarma...

Am auzit o teorie foarte inedita de la un prieten. Din punctul de vedere al starii sociale, este la fel de bine, sau poate mai bine, in vremurile de acum. Sa zicem ca am avut si avem un salariu mediu. Nu avem decat 4 becuri, un singur televizor care sa stea deschis 3 ore (cat aveai ce sa vezi la el) si un frigider pe care de multe ori putem sa il mai scoatem din priza. Caldura nu ar mai avea rost sa platim, pentru ca nici inainte nu era, iar de mancat sa manam ce se gasea inainte si nu uitam nici de ratia la paine. Acum sa trage linie si adunam toate cheltuielile! Dintr-un salariu mediu de acum si unul de atuni, iti vor ramane la fel de multi, sau poate mai multi bani decat inainte.

Acum putem sa gandim ce vrem si cum vrem. Putem gandi cu voce tare. E adevarat, e mai greu sa te faci auzit, insa ai aceasta libertate. Poti sa alegi si caile mai putin "curate"... alta libertate. Revolutia ne-a eliberat mintile. Cel putin unora dintre noi.

Niciun comentariu: