miercuri, 27 august 2008

Kevin Carter si fotografia care si-a omorat fotograful...

Kevin Carter a trait o viata pentru o idee. Nascut in 1961 in Johannesburg, Carter a trait si a murit pentru fotografie. A inceput ca fotograf sportiv in 1983, insa a ajuns in cativa ani sa vaneze subiecte mult mai periculoase. A fost primul care a reusit sa pozeze o executie publica prin spanzurare in Africa de Sud, iar apoi a ajuns in Sudan, ca freelancer, pentru a arata lumii atrocitatile ce se petreceau in timpul razboiului.


In 1983, a reusit sa surprinda un moment atat de reprezentativ pentru tot ce se petreacea atunci pe frontul de lupta din Sudan.
O fetita livida, intinsa pe pamantul umed, si pandita vultur care astepta sa-si dea ultima suflare, pentru a-i putea devora cadavrul. Copilul incerca sa ajunga la o tabara militara aflata la cativa kilometri departare de locul in care a fost facuta fotografia.


Intors acasa, Carter a fost criticat aspru de presa pentru ca a ales sa imortalizeze momentul, in loc de a o ajuta pe fetita. “Un fotograf care isi regla lentilele pentru a prinde un unghi cat mai bun, poate fi considerat si el un pradator. Inca un vultur la locul faptei

Poza a fost vanduta celor de la New York Times, care au publicat-o pentru prima oara pe 26 martie 1993.

La scurt timp dupa aparitie, adresa redactiei a fost asaltata de scrisorile cititorilor, socati si in acelasi timp ingrijorati de starea fetitei. Ziarul a raspuns printr-un articol unde spuneau ca ea a ajuns cu bine la acea tabara militara, insa soarta ei ramane necunoscuta.



Pe 2 aprilie 1994, Carter a fost anuntat de catre Nancy Buirski, seful departamentului foto de la New York Time, ca poza lui a castigat premiul Pulitzer pentru fotografie.Nu s-a bucurat prea mult de premiu. Pe 27 iulie 1994 isi scria biletul de adio.
Sunt in depresie. Nu am bani, nu am telefon, nu am bani pentru copii, nu am bani pentru datorii, nu am bani pentru nimic. Sunt vanat de amintirile crimelor si cadavrelor pe care le-am vazut, copii morti de foame si executii sangeroase

Viata lui face subiectul unui film aparut in 2004! Vezi mai multe despre film aici

Niciun comentariu: